8 d’agost del 2017

Torrons i Mel ALEMANY

A les acaballes de l’any 1800, la Sra. Mundeta va començar a fabricar, de manera artesanal, una mena de caramel fet amb mel i sucre. Més tard, però, va passar a fer torrons gràcies a la incorporació dels fruits secs. Així, ben aviat va destacar d’entre la resta d’artesans de les comarques veïnes perquè elaborava una pasta extraordinàriament blanca, que avui en dia encara ens distingeix. En aquella època, la venda dels productes se centrava sobretot al municipi, però poc a poc es va anar ampliant a tota la comarca.

L’any 1929, el net de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va adquirir una primera màquina per a coure la pasta. Paral•lelament, als anys trenta, el sr. Miquel Alemany i Boix també va començar a produir mel amb les noves arnes mobilistes, les quals permetien augmentar considerablement la producció de mel amb molts menys esforços. El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill va instal•lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que ens va permetre entrar al mercat amb una marca pròpia.

Cal destacar que tan sols adquirim mels produïdes a l’Estat espanyol, directament del productor i defugint qualsevol oferta de mel d’importació, d’una qualitat realment dubtosa. En els últims anys ens hem especialitzat en les mels monoflorals del nostre país, el pol•len i la gelea reial. Elaborem una gamma de caramels de mel amb diverses essències: llimó, eucaliptus, menta, etc. L’elaboració de torrons artesans és una altra activitat que ens ocupa els mesos previs al Nadal.

L’empresa Mels Alemany està ubicada al poble d’Os de Balaguer, un municipi de la comarca de la Noguera, a uns 14 km de Balaguer, direcció a la Vall d’Àger. Os de Balaguer és un poble petit d’uns 400 habitants, envoltat per una sèrie de petites muntanyes que li proporcionen un encant particular. De cara a la nostra activitat, el marc és incomparable, ja que les grans extensions de terreny sense conrear possibiliten la proliferació de plantes aromàtiques —com ara el romaní o la farigola—, de les quals aconseguim una mel excel·lent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada